HOŘKÁ čokoláda, kterou miluji :-)

Tadáááá, kdo by neměl rád čokoládu, že? Ovšem věřím faktu, že se najdou lidé, kteří čokoládu rádi vůbec nemají. Jenže zrovna já jsem příklad člověka, co je opravdu velký milovník čokolády. Především kvalitní a vysokoprocentní. 

Vést zdravý životní styl neznamená se vzdát čokolády. Ze začátku jsem měla obavy, zda nebudu muset vynechat čokoládu úplně, ale dnes vím, že moje obavy byly naprosto zbytečné. 

Naučila jsem se přejít z mléčné nezdravé čokolády na hořkou a kvalitní. A víte co? Zamilovala jsem si hořkou vysokoprocentní mnohem více, než obyčejnou běžnou mléčnou čokoládu plnou éček. 

Stačilo mi objevit pravou hořkou čokoládu pro mě jak stvořenou na kterou nedám dopustit. Dávám si kostku čokolády do tvarohu, nebo když peču. jako součást zdravých dezertů. 

Čokoláda J. D. Gross Ecuador má krásnou jemnou chuť s kouskem ovoce z malin (jedná se o malinové želé). Jelikož jsem také milovník netradiční chutě konzumuji hořkou čokoládu s ovocem. Kdo má rád obyčejnou čokoládu ocení tu samou, ale bez kousků ovoce. 

Překvapila mě velmi plná, krémová chuť kakaa s velice příjemnou hořkostí. Na jazýčku se rozpouští pozvolna a můžete si ji déle vychutnat. Osobně si ji vychutnávám plnými doušky, že zapomínám na okolní svět. 

Cítíte zároveň i nepatrnou sladkost. V obchodním řetězci LIDL najdete i hořkou čokoládu s ovocem pomeranč, nebo příchuť karamel a obyčejnou. Mnoho z Vás ocení luxusní vzhled obalu čokolády. A na čtverečku naleznete ozdobné ryté královské logo. 

Co dále jistě oceníte? Na čokoládě ECUADOR je abstinence éček. Sami určitě víte, jak nám éčka škodí.  Výrobce čokolády je německá firma RAUSCH PLANTAGEN SCHOKOLADEN z BerlínaPoužívá k výrobě čokolád značky J. D. Gross kakaový prášek z výběrových kakaových bobů (Kakao Ariba z plantáží v Ekvádoru) a další poctivé suroviny jako je mléko, smetana, cukr a kakaové máslo. 

Za mě se jedná o úžasný poměr cena/kvalita. Jediná moje výtka je, že u čokolád s kouskem ovoce obsahují palmový olej, ale věřím, že výrobci tuhle nedokonalost časem odstraní. 

Chci Vám říct něco málo obecně o čokoládách:

Základem všech čokolád je kakaová hmota.  Ta se vyrábí z kakaových bobů, které se praží a fermentují. Čokoláda má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinek. 

Látky které v nich najdeme jsou:

ANANDAMIND = pocit blaženosti

FENYLETYLAMIN = hormon lásky a štěstí

Hořká čokoláda je bohatý zdroj hořčíku a přírodní stimulant. Pokud chceme konzumovat kvalitní čokoládu doporučují neklesnout pod 70% kakaové hmoty. 

Jak už jistě víme čokoláda zapadla do škatulky nezdravých surovin, kterou by jsme si měly odříkat. Protože vede k nadváze, alergiím, a způsobuje akné, což je ovšem pravda.  Ale jen v případě, že se jedná o běžné čokolády vyrobené z praženého a přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a éček.  Tmavá čokoláda bez přídavku rafinového cukru má blahodárný vliv na náš organismus. 

O léčivých účincích čokolády věděli už naši předkové Mayové a Aztékové, kteří ji s oblibou využívali jako lék proti průjmům a kakaovým máslem ulevovali od popálenin. V 17. a 18. století byla čokoláda k sehnání dokonce pouze jen v lékárnách a lékaři ji předepisovali při problémech s nespavostí, při horečce nebo problémy s trávením. 

Ženám se podávala jako podpůrná léčba po porodu. 

Nyní si sama kladu otázky, kde se stala tedy chyba, když máme špatné svědomí při konzumaci čokolády? Přece děláme něco pro své zdraví, tak proč mít výčitky? 

Kouzlo tkví ve správném výběru čokolády. 

Jak poznáte kvalitní čokoládu? 

Kvalitní čokoláda voní kakaem, rozeznáme v ní nejrůznější tóny chutí: ovocné, kořeněné, květinové. Má velmi jemnou konzistenci, ostrý lom (při lámání čokolády slyšíte křup), hedvábný lesklý povrch a rozplývá se na jazýčku. 

Jestliže chcete udělat něco pro své zdraví mléčnou čokoládu vyměňte za hořkou. Potom se můžeme bavit o léčivých účincích.

Opravdu nečekejte zázraky po konzumaci obyčejné mléčné čokolády. Ta Vám naopak dopomůže k nadváze a nepříjemným zdravotním potížím. Hořká čokoláda se dostala právem na seznam super potravin spolu se zeleným čajem, lososem a borůvkami. 

Doporučuji hlídat si množství konzumované čokolády, znáte pravidlo „všeho s mírou“. I přesto, že je hořká čokoláda mnohonásobně lepší než mléčná, nebo dokonce bílá, není rozumné se jí ládovat od rána až do večera, protože pořád obsahuje cukr a nasycené tuky. 

Co odlišuje zdravou hořkou čokoládu od zapovězené mléčné tabulky? 

Obsah kakaa, které v sobě obsahuje flavonoidy– rostlinné látky známé pro své antioxidační účinky. Ty jsou hlavní podíl na celém úspěchu.

Flavonoidy jsou podle vědců výborné v boji proti rakovině a srdečním chorobám. Bylo dokonce dokázáno, že jedna kostička hořké čokolády denně po dobu deseti let může snížit riziko infarktu či mozkové mrtvice.

Antioxidanty zlepšují paměť a ulehčují schopnost učit se novým věcem.

Upravují krevní oběh a Váš mozek se mnohem lépe prokrvuje. Můžete ji bez obav zařadit jakou součást zdravé svačinky (např. s kouskem ovoce).

Ovládl Vás strašák jménem stres?

Já Vám radím dejte si kostku čokolády, zlepší Vám zaručeně náladu o 200%. Čokoláda vyvolává pocity štěstí a duševní pohodu. 

Co Vám dále můžu poradit? 

Dopřejte čokoládu i svému tělu.

Proč? Protože působí blahodárně i na Vaše tělo.

Vyzkoušejte například čokoládovou masáž, uvidíte sami jak z takové masáže budete naprosto happy. 🙂 

Pomůže Vám cítit se příjemně a dostane Vás do hluboké relaxace. 

Zábal z čokolády bojuje proti stárnutí pokožky, odplavuje škodliviny z těla, zmírňuje celulitidu a má příznivý vliv na formování Vašeho těla.

Dovolím si vypsat Vám důvody, proč si zamilovat hořkou čokoládu:

– snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění.

– snižuje vysoký tlak.

–  může vyléčit i kašel.

– vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti.

– zvyšuje postřeh a schopnost soustředění.

– má protizánětlivé účinky a tím posiluje imunitu.

– posiluje zuby a dezinfikuje dutinu ústní.

A co z toho vyplývá na závěr? Velký fakt, že kvalitní vysokoprocentní čokolády se opravdu bát nemusíte, protože zvládne opravdu zázraky. 🙂

A ještě jedna rada na závěr: Čím více kakaa v čokoládě najdete, tím lépe pro Vaše srdce a cévy. 

Katrin ♥
Miluji dobré jídlo, cestování a přináší mi radost když můžu někomu pomoct. :-)
Komentáře