Ovoce lásky nabité vitamíny a minerály ♥

Přiznám se, že o liči už jsem slyšela mnohem dříve, ale nenašla jsem odvahu jej vyzkoušet. 
Čím více se zabývám zdravým životním stylem, tak ochutnávám nové věci pro mně doposud nepoznané a opravdu to stojí za to. 

Neměla jsem tušení, co to liči vůbec je a především jakou má chuť. 

Roztomile narůžovělé ovoce se na mně usmívalo v obchodním řetězci LIDL. Těžko jsem odolávala a můj instinkt mi říkal, ať tohle ovoce zkusím, že tím přece nic neztratím.
Na omak jsem byla překvapena tvrdou slupkou, ale co mě lákalo ještě mnohem více, tak zjistit co se skrývá pod slupkou.
Život máme přece jen jeden a když už jsme tady, tak se nebojme zkusit něco nového dosud nepoznaného.
Buď zjistíte, že je to pro Vás dobré či nikoliv. 

Moje zvědavost mně donutila tohle ovoce koupit a osobně jej vyzkoušet. 
Po oloupání mě překvapila bílá dužina a jemná sladká chuť. 
Teď si říkám jaká je škoda, že liči jsem nevyzkoušela už mnohem dříve.

Ale znáte to, vše má svůj čas a vývoj. 
Liči je malé oválné ovoce s narůžovělou tvrdší slupkou a tmavou peckou ve tvaru fazole. Pecka se v žádném případě nekonzumuje. 
Pokud jste ještě nevyzkoušeli, tak doporučuji, protože jeho lahodná chuť si Vás podmaní. 

Liči je ovoce spadající do čeledi mýdelníkovité.
Pochází z Asie a plody rostou na stálezeleném stromu vysokém až 20 metrů, mohou se dožít až 200 let.
Z Asie se toto ovoce dostalo do Evropy až v 19. století.
Liči patří mezi hodně vyhledávané ovoce. Můžete zaslechnout, že se mu říká čínské jahody nebo čínské švestky, protože jeho chuť je jemná, sladká a intenzivní.

Svoji specifickou vůní připomíná růže, pro někoho dokonce i muškát.
Z těchto důvodů je v Číně bráno jako ovoce lásky.  ♥
Slupka je hrubá a má různou barvu (oranžovou, červenou, případně růžovou).
Liči je zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamíny C, D, E, riboflavin, niacin a některé minerální látky fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník.

Čerstvé liči oloupete, rozpůlíte a vyjměte z něj pecku.
Vypeckované plody konzumujte čerstvé či je přidejte do ovocných salátů.
Liči obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, díky tomu nám pomůže udržet váhu pod kontrolou. Vláknina nám zase čistí trávicí systém.
Říká se, že liči je ideální prevencí proti vzniku rakoviny a zpomaluje zhoubné bujení
(hlavně u rakoviny prsu).
Pravidelná konzumace liči pomáhá udržovat oběhovou soustavu v dobré kondici. Reguluje také krevní tlak. 

Obsahuje vysoké množství vitamínu C, který nám zlepšuje imunitu a urychluje boj organismu s různými infekcemi. 
Konzumace čerstvých plodů pomáhá při problémech s překyseleným žaludkem. 

V plodech se nachází olignol, který zpomaluje stárnutí kůže a také ji chrání před škodlivými účinky UV záření. 

Co Vám plody liči po zdravotní stránce přináší?
Posilují imunitní systém. 
Prevence proti rakovině. 
Zlepšuje trávení. 
Podporuje pevnost kostí. 
Snižuje krevní tlak. 
Pomáhá při hubnutí. 
Chrání pokožku. 
Optimalizuje metabolické aktivity. 
Pomáhá léčit kašel a mírní různé bolesti.
Pomáhá při překyselení organismu. 

Ze slupek lze připravit čaj, který je dobrý při průjmech a zažívacích potížích.
Dejte pozor na to, že liči se nesmí vařit. Doporučuje se konzumovat v menším množství, a hlavně ne na lačno.

Věděli jste že…..
V asijské medicíně se využívá nejen ovoce liči, ale i kůra a kořeny, ze kterých se připravovaly léky proti nachlazení a na bolest v krku. 🙂
Pro Číňany je liči symbolem lásky, svým tvarem připomíná srdce. 

Katrin ♥
Miluji dobré jídlo, cestování a přináší mi radost když můžu někomu pomoct. :-)
Komentáře